Noutăţi
12.12.2011

Companiile SMB manifestă o atitudine neglijentă faţă de protecţia datelor sale

Companiile SMB manifestă o atitudine neglijentă faţă de protecţia datelor sale
Prin urmare, cercetarea desfăşurată de către Symantec, a demonstrat că mai mult de jumătate din companiile businessului mic şi mijlociu cunosc bine diversele ameninţări a securităţii, inclusiv atacuri şi alte riscuri pentru businessul companiei, care apar în urma utilizării smartphone-urilor. Mai mult de jumătate (54%) au declarat că Sotware-ul periculos pot provoca micşorarea productivităţii, iar 36% au recunoscut că hakerii pot obţine acces la informaţia confidenţială a întreprinderii lor. În afară de aceasta, respondenţii au declarat că atacurile planificate cu anumite scopuri acţionează asupra businessului lor. Prin urmare, 46% au remarcat că aceasta va conduce la pierderea veniturilor, iar 20% din companiile interogate au recunoscut că aceasta poate conduce la pierderea clienţilor.

După cum se menţionează în cercetare, în pofida faptului că businessul mic şi mijlociu cunoaşte despre ameninţările ciberatacurilor, aceştia nu consideră că sunt în pericol. Jumătate din reprezentanţii acestui segment consideră că, întrucât sunt companii mici, se află înafara oricărui pericol şi că grija pentru securitate – se referă la companiile mari. Toate acestea se află în contradicţie cu datele prezentate de Symantec. Astfel, conform datelor corporaţiei, de la începutul anului 2010 40% dintre atacuri au fost îndreptate spre companiile care deţin în state mai puţin de 500 angajaţi, iar spre companiile mari doar 28% din atacuri.

După cum nu se văd ca potenţiale obiecte de atac, multe companii ale businessului mic şi mijlociu nu iau măsuri de protecţie a informaţiilor sale. Cu toate că două treimi din organizaţii limitează accesul către date, 63% nu asigură protecţia necesară dispozitivelor sale, utilizate pentru banking-online, iar 9% nu iau nici un fel de măsuri suplimentare de precauţie în timpul banking-ului online. Mai mult de jumătate (61%) nu utilizează Software antivirus la toate staţiile de lucru, iar 47% nu utilizează soluţii pentru asigurarea securităţii pe serverele poştale.

Conform opiniei reprezentanţilor Symantec, există câteva soluţii simple, care pot salva informaţia corporativă importantă. În primul rând aceasta presupune instruirea angajaţilor. Companiile trebuie să stabilească anumite principii fundamentale de internet-securitate şi să instruiască angajaţii cu privire la protecţia împotriva unor astfel pericole. De asemenea în cadrul corporaţiilor este importantă schimbarea periodică a parolelor şi protecţia dispozitivelor mobile.

Pe lângă toate acestea companiile trebuie să aprecieze securitatea lor. Businessul mic şi mijlociu întâmpină pericole legate de confidenţialitatea informaţiei, de aceea salvarea acestor date reprezintă un moment foarte important. Chiar un singur caz de pierdere sau deteriorare a datelor poate însemna faliment financiar pentru astfel de companii. De aceea Symantec îndeamnă să se evalueze riscurile şi posibilele lipse de protecţie, pentru a nu permite asemenea pierderi. De asemenea specialiştii recomandă de a elabora un plan de garantare a securităţii, de a revizui astfel de elemente precum politica parolelor, protecţia punctelor finale, securitatea poştei electronice şi activelor web, precum şi mijloacele de criptare.Symantec a desfăşurat interogarea reprezentanţilor companiilor SMB în luna septembrie a anului 2011. Au participat circa 1900 organizaţii din toată lumea. În toate cazurile întrebările sau adresat colaboratorului responsabil de gestionarea resurselor informaţionale a întreprinderii.